Користь та зберігання пророслого часнику
Буває, що навесні часникові цибулини починають проростати. Багато пророслий часник викидають, вважаючи його не придатним для харчування, проте його можна їсти.
Користь та зберігання пророслого часнику
Користь пророслого часнику
У пророслих цибулинах утворюються натуральні ферменти, що захищають нову рослину від впливу негативних факторів, що сприяють зростанню здорових та сильних пагонів.
Перш, ніж вживати в їжу коренеплоди, що проросли, необхідно переконатися в їх придатності. Розріжте зубчик, що проріс навпіл, на його зрізі побачите зародок молодої втечі, кольору ніжної зелені. Такі зелені листочки дуже смачні та збагачені фітонцидами та вітамінами, які так необхідні організму в зимову пору року. Вони багаті на органічні кислоти, наприклад, винну, яблучну, бурштинову і щавельну.
Пророслий часник рекомендують приймати у сирому вигляді:
1) Для профілактики тромбозу та інсульту.
2) Для лікування діареї та отруєння.
3) Для запобігання розвитку ракових клітин.
4) Для уповільнення процесу старіння та окислення клітин організму.
5) Для підвищення імунітету та профілактики вірусних захворювань фахівці в галузі медицини радять з'їдати один пророслий зубчик часнику на день.
Способи вживання
Пророщені зубчики очищають, подрібнюють у блендері чи м'ясорубці, додають сіль, укладають у скляні банки, закривають кришкою та ставлять у холодильник.
Таку приправу можна додавати до страв, салатів, без застосування теплової обробки. Головне не переборщити, тому що ці зелені пір'їнки більш гострі та ароматні. Можна приготувати оригінальну спецію. У теплі на аркуші паперу розкласти дрібно нашатковані пророщені зубчики часнику.За кілька діб зібрати, скласти в ємність поставити в холодильник. Додавати в супи, овочеві та м'ясні страви.
Зберігання очищеного часнику
Існує багато сортів часникового овочу, які розрізняють за розміром та забарвленням шкірки. Ступінь його лежкості можна визначити за часом посадки та збору. Озимий часник висаджують восени, збирають у серпні та зберігають до весни. Часник, посаджений навесні називають ярим. Для тривалого зберігання не використовують. Щоб зберегти цінні речовини у цибулинах до кінця зими, необхідно знати кілька способів зберігання пророслого очищеного часнику.
У холодильнику
На зберігання відбирають здорові зубчики, заздалегідь відкинувши зіпсовані. Овочі складають у паперовий пакет та поміщають у холодильник. У поліетиленовому пакетику вони можуть задихнутися і розпочнеться процес гниття. Використовують упродовж місяця.
У банку ретельно вимивають і просушують банку. Складають у неї очищений часник і заливають олією. Зберігають у темному місці. Таку олію додають у різні страви, переважно салати.
Заморожування
Щоби цибулини не втратили своїх корисних властивостей, їх заморожують. Зубчики складають поліетилен або контейнер і поміщають в морозильну камеру. Перед використанням рекомендують розморозити за кімнатної температури.
У борошні
У простерилізовану скляну банку складають очищений часник. Засипають борошном, закривають кришкою та ставлять у сухе місце. Фітонциди часникової культури відганяють паразитів від борошна.
У солі
У ємність шарами закладають сіль та очищені часникові цибулини. Зберігають у сухому темному місці.
У вині
Місткість до половини заповнюють часниковими часточками. Заливають сухе вино будь-якого ґатунку. Маринують.Іноді вино замінюють оцтом, але продукт буде різкішим і гострішим за смаком.
Часникова сіль
Любителі приправ знайшли незвичайний спосіб зберігання пророщеного часнику. Рецепт: часточки очищають та висушують. Подрібнюють у кавомолці. Додають сіль та приправу, наприклад, мелений перець, каррі, селера, базилік у співвідношенні 1:1:1. Ретельно перемішують. У сухій закритій банці зберігають у холодильнику.
У вигляді пюре
Для збереження всіх цінних мікроелементів, смаку та аромату часник переробляють у пюре. За допомогою блендера із зубчиків роблять кашку. Додають оливкову олію першого віджиму. Отриманий соус використовують протягом 7 діб. У льоху Щоб часникові цибулини довго не проростали, їх зберігають у панчохах при температурі нижче 5 градусів та вологості 50-80%
Як уникнути проростання часнику
За високої вологості на часникових рослинах виникають грибки і починається процес гниття. Перш ніж покласти на зберігання, часник перебирають, просушують, пересипають адсорбентами. У прохолодному приміщенні часник зберігається протягом восьми місяців. При кімнатній температурі через чотири місяці овоч починає усихати.
Щоб у теплі він не виростав, можна зберегти кількома способами:
1) У короб з фанери викладають шарами зубчики часнику та велику морську сіль.
2) У розтоплений парафін вмочити кожну голівку, просушити. Парафін захищає овоч від висихання.
Головним у збереженні ароматних цибулин є кілька аспектів:
1) Зібрати та добре висушити врожай.
2) обстригти або обпалити вогнем коріння.
3) Створити масляну чи парафінову плівку.
4) Зберігати у прохолодному, сухому, добре провітрюваному приміщенні.
Чи можна їсти пророслий часник?
Чи варто видаляти ці маленькі зелені пагони, знаємося разом.
В ідеальному світі ми завжди матимемо під рукою свіжий часник. Але якщо ви готуєте з часником стільки ж, скільки ми, у вас часом знайдеться один-два зубчики, що проросли. Маленькі зелені пагони у центрі продовжують рости навіть у холодильнику.
Чи небезпечні ці паростки для нашого здоров'я? Що нам робити, коли знаходимо всередині часнику несподіваний паросток?
- Коротка відповідь така: пророслий часник на 100 відсотків безпечний для споживання, але в нього зовсім інший смак.
Вживання пророслого часнику не викликає побічних ефектів. Він навіть корисний для здоров'я, згідно з дослідженням 2014 року. Воно виявило вищий рівень антиоксидантів у старих головок часнику.
Отже, пророслий часник небезпечний, але він є попередженням: смак буде іншим. Яким же?
Паростки, які ви можете знайти в старому зубчику часнику, насправді зовсім не гіркі. Ніжний зелений центр справді є початком нової рослини та має м'який трав'янистий смак. Гіркота походить від самої головки.
Коли часник свіжий, його зубчики наповнені природним цукром. Однак на час, коли він дає пагони, запас цукру зменшується, і смак часнику стає гострим та інтенсивним. Тому видалення паростка із зубчика часнику – це марна дія. Ця наполеглива робота все одно не позбавить його агресивного смаку.
Однак не переживайте: у рецептах, де використовується зовсім небагато часнику, ви не помітите різниці між молодими та пророслими зубчиками. Але різниця величезна, якщо брати рецепти часникового хліба чи страви, до складу яких входить сирий часник, наприклад айолі.
Звичайно, ви можете випадково купити вже пророслий часник у магазині.Але як запобігти пророщуванню паростків свіжого часнику? Слід правильно зберігати. Найкраще покласти часник у холодному темному місці з помірною вологістю.
Чи можна їсти пророслий часник? Є лише один випадок, коли він завдасть шкоди
Навесні у багатьох господинь вичерпуються запаси заготовлених на зиму овочів. Дістаючи із засіків останні головки цибулі чи часнику, багато хто з жахом виявляє, що вони вже почали проростати. Найчастіше в таких ситуаціях виникає сумнів, чи можна їсти часник, що проріс. Дехто вважає, що після появи молодих зелених "стрілок" зубчики часнику стають отруйними. Проте вчені розвіяли цей міф і розповіли, у яких випадках такий часник їсти не можна, а коли можна.
Часник, безперечно, є одним із улюблених доповнень до багатьох популярних страв. Незважаючи на те, що він має дуже різкий смак і запах, його вживання несе величезну користь для здоров'я людини. Він не лише підтримує імунітет здорової людини, а й, будучи «природним антибіотиком», допомагає під час застуди чи грипу. Все завдяки тому, що часник містить аліцин, який допомагає боротися з небажаними бактеріями в організмі, передає видання Pysznosci.pl.
Крім того, ряд зарубіжних досліджень показує, що часник також має протиракову і омолоджуючу дію. Тому деякі лікарі рекомендують з'їдати хоча б один зубчик часнику на день, додаючи його в салати, соуси, м'ясні чи овочеві страви. Як стверджують вчені, часник також є природним афродизіаком та позитивно впливає на лібідо.
Чи можна їсти пророслий часник?
То чи можна їсти пророслий часник? Фахівці заявляють, що можна і навіть потрібно.За їх словами, у пророслому часнику вміст корисних для людини речовин (тих антиоксидантів) навіть більше, ніж у звичайному. Токсичність часнику, що проріс, — це міф, який вже розвінчали вчені в ході низки наукових досліджень.
Варто зазначити, що проростання часнику – це природний процес. Проростає часник при занадто тривалому зберіганні за підвищеної температури, тому фахівці рекомендують зберігати його в сухому та прохолодному місці.
Коли пророслий часник шкідливий для людини?
Однак, існує один випадок, коли часник, що проріс, може завдати шкоди організму людини — якщо при проростанні часник починає загнивати (через високу вологість або зараження цибулини мікроорганізмами). Тому фахівці рекомендують ретельно оглядати зубчики, що проросли, перш ніж відправити їх на кухонний стіл.
Крім того, лікарі попереджають, що часник (не тільки пророщений, а й свіжий) не слід вживати людям з захворюваннями шлунка і кишечника, наприклад, при гастриті, печії, виразці. У цих випадках часник може спровокувати погіршення захворювання.